Tel.: 696 514 002

Email: info@grillkamado.pl

O Grillu Kamado

Archeolodzy odkryli wielkie, gliniane naczynia, mające około 4000 lat, które są uważane za wczesne wersje ceramicznej kuchenki Kamado. Od tego czasu produkt ewoluował na wiele sposobów: zdejmowana pokrywa, dodane drzwi dla lepszej kontroli ciepła, a podstawą stało się przejście z drewna na węgiel.

W Japonii Mushikamado było okrągłym, glinianym garnkiem z wyjmowaną pokrywką w kształcie kopułki, przeznaczoną do gotowania ryżu na parze. Nazwa ‘Kamado’ jest japońskim określeniem i oznacza ‘piec’ lub ‘zakres gotowania’. Ta nazwa została przyjęta przez Amerykanów i stała się ogólną nazwą ceramicznej kuchenki.

Grille Kamado można wykorzystać nie tylko do grillowania lub pieczenia – mogą być w nich wypiekane również pizza, chleb, ciasta i ciasteczka. Dzięki doskonałym właściwościom zatrzymywania ciepła, można osiągnąć wysoką temperaturę i utrzymać ją poprzez precyzyjne sterowanie przepływem powietrza w górnych i dolnych otworach wentylacyjnych. Wysokie temperatury są idealne do szybkiego przygotowania hamburgerów i kiełbasek, podczas gdy niskie sprawdzają się przy gotowaniu większych potraw przez dłuższy czas.

Może warto spróbować dodać trochę zrębków węgla drzewnego, aby Twoje mięso stało się jeszcze bardziej aromatyczne?

Kliknij na zdjęcie i przejdź do sklepu.

REGULOWANY TŁUMIK ZE STALI NIERDZEWNEJ 1.

RUSZT ZE STALI NIERDZEWNEJ 2.

REGULOWANY TŁUMIK ZE STALI NIERDZEWNEJ 3.

 UCHWYT BAMBUSOWY 4.

 REGULOWANY TŁUMIK ZE STALI NIERDZEWNEJ 5.

6. CERAMICZNY PIERŚCIEŃ I KOSZ

7. BAMBUSOWE PÓŁKI BOCZNE

8. KÓŁKA ODPOWIEDNIE DO DUŻYCH OBCIĄŻEŃ

9. NOGI