Chrupiące chipsy na Grillu Kamado
Od podstaw, jak zawsze! Chipsy zrobione domowym sposobem podane wraz ze super soczystym stekiem. Wszystko wykończone własnoręcznie wykonanym sosem czosnkowym, do którego wykonania znajdziesz link poniżej.
Składniki: 1szt. Cote de Boeuf 4-5 szt. ziemniaków klasy A Sos czosnkowy – • Jak wykonać sos czosnkowy oraz domowy majonez tutaj znajdziesz film jak wykonać sos samemu wraz z domowym majonezem Sól i pieprz Natka pietruszki
Czasy pieczenia: Stek w zależności od grubości potrzebuje nawet do 10min aby osiągnąć stopień wysmażenia mid rare. Cote de Boeus który pokazuje w filmie grillował się 9minut do oczekiwanego przeze mnie stopnia rare. Jeśli nie masz wprawy to moją sugestią jest wykorzystanie termometru do mięsa, na pewno ułatwi on osiągnięcie pożądanego efektu. Chipsy smażą się błyskawicznie, jeżeli wszystko jest dobrze przygotowane to czas w oleju nie powinien przekroczyć 2-3minut (znów kwestia gustu, jak bardzo wysmażone lubisz – ja robiłem maksymalnie chrupiące).
Przygotowanie przed gotowaniem: Osobiście jestem zwolennikiem steków jak najświeższych i moim ideałem jest taki smażony godzinę po wycięciu go, jednak jeżeli stawiasz na to aby mięso było jak najmiększe to posól go dzień wcześniej. Pocięte ziemniaki muszą spędzić w zalewie minimum 15-20minut, jednak najlepiej kiedy jest to 1.5-2h.





