Kwietniowo-majowy konkurs ogłaszamy pod hasłem: „Rodzinne grillowanie”.
Kolejny konkurs i kolejne nagrody!
W kwietniowo/majowym konkursie ogłaszamy konkurs pod hasłem: „Rodzinne grillowanie”.
Konkurs organizowany jest na naszej grupie – dołącz i wygraj nagrody:
➡ Miłośnicy grillowania Grill Kamado Polska
Pogoda dopisuje, każdą wolną chwilę chcemy spędzać na świeżym powietrzu. Grill dla rodziny to idealny pomysł na wspólne spędzenie czasu – pyszne jedzenie, miła atmosfera. Stąd nasz konkurs!
Jesteśmy ciekawi co grillujecie dla swoich rodzin. Grillujecie danie na obiad? Przygotowujecie z grillem kolacje, a może pieczenie ciasta? Zaskoczcie nas swoją kreatywnością przygotowując danie/ posiłek na grillu 📷
Ugrillować możecie prawie wszystko, np. mięso, ryby, warzywa, deser – nie ma tu ograniczeń!
Nagrody dla zwycięzców:
🥇 miejsce: Grill Kamado Mini
🥈 miejsce: kupon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie internetowym Grill Kamado – https://www.grillkamado.pl/sklep/
🥉miejsce: kupon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym Grill Kamado – https://www.grillkamado.pl/sklep/
🥇 miejsce: Grill Kamado Mini
🥈 miejsce: kupon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie internetowym Grill Kamado – https://www.grillkamado.pl/sklep/
🥉miejsce: kupon o wartości 50 zł do wykorzystania w sklepie internetowym Grill Kamado – https://www.grillkamado.pl/sklep/
Dołącz do grupy i zapoznaj się z zasadami: ➡ Miłośnicy grillowania Grill Kamado Polska
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.
Nina
Całe ziemniaczki zawinięte w plastry boczku, a to owinięte w folię i zapieczone na grillu. Tłuszczyk z boczku, który się wytopił, sprawia że ziemniak jest soczysty, miękki i pyszny! Sam boczkuś który jest przypieczony jest przepychota. No palce lizać! Dzieci i mąż nie wyobrażają sobie grilla bez pieczonych ziemniaczków.
Blanka
Grillujemy standardowo mięsiwo i szaszłyki warzywne. Opiekany chlebek posmarowany masłem czosnkowym lub ziołowym. Rozpływający się ser camembert z grilla jest rewelacyjny.
Robimy również desery przekrojony ze skórką banan w środku posmarowany miodem lub Nutellą zawinięty w folię aluminiową i pyszny deser gotowy. Wszyscy znajomi to uwielbiają 😀
dorota
filet z łososia zwijam w rulon zostawiając w środku wolną przestrzeń, do niej nakładam łyżkę gęstej śmietany, zioła i całość posypuję świeżym koperkiem, zawijam w folię i grilluję około 15 min. ,po rozwinięciu zapach zbija z nóg a smak- palce lizać- smacznego.
Monika
Na mym grillu rządzi kofta,
to przepyszne danie jest,
świetnie sprawdza się na obiad,
na kolację dobra też.
Szaszłyk z mięsa mielonego,
orientalnych przypraw garść,
czego więcej chcieć pysznego,
skoro kofta wszystko ma?
Na deser banan pieczony,
z kawałkami czekolady,
każdy tego grilla lubi,
nawet dzieci wśród zabawy.
Bozena
Polecam dla wszystkich prostą i smaczną przekąskę: grilowane marchewki. Surową marchewkę obieramy, płuczemy, skrapiamy dobrą oliwą, zawijamy w folię i grillujemy. Pyszna jest sama, można pokroić i dodać do sałatki, lub podać np. razem z grilowanym owczym serem. Prosta, pyszna i aromatyczna grilowana marchewka, sprawdza się także do mięs. Z innych prostych , szybkich rzeczy, które zagwarantują wspaniałe doznania smakowe polecam grillowane avocado, wystarczy przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, skropić cytryną i doprawić (ja uwielbiam lekko posypane chilli), ugrillowac i gotowe, może zastąpić lekki lunch. A na szybki deser petarda: grillowane mango. Tak lubię mango, że szkoda mi go było najpierw grillować, jednak gdy spróbowałam to poznałam inny wymiar tego owocu. Cukier z mango szybko karmelizuje na grillu, wydobywa się paleta smaku. Zatem wystarczy obrać, wyjąć pestkę, pokroić, skropić oliwą, oprószyć ostrą papryczką, grillować i gotowe! Dla tych, którzą lubią dopieszczać swoje grilowane potrawy polecam pizze z grilla. To całkiem nowy poziom pizzy, albowiem ser na grillu topi sie równomiernie i szybko, a ciasto jest idelanie chrupiące! Z ciasta do pizzy (przepisy w necie, jedna zasada nie kombinować, im prostsze tym lepsze) uformować placek, posmarować oliwą (spód), a wierzch oliwą z rozgniecionym czosnkiem (jeśli lubicie czosnek), grillowac około 2 min aż zaczną pojawiać się pęcherze. Zdejmujemy z grilla. Kładziemy na papier do pieczenia zgrillowaną stroną ku górze. Smarujemy oliwą, posypujemy pomidorkami koktajlowymi, bazylią i mozzarellą (kulka mozzarelli pocieta na kawałki), mozna posypać pieprzem wedle upodobania. Grillujemy 2-3 minuty. Pizza to wdzięczna potrawa, ciasto przyjmie wszystko, a co najważniejsze zmieści zdrowe warzywa, które w takiej postaci wszyscy chętnie zjedzą. Polecam!
Jakub
Najlepiej jest sięgnąć do tradycji i po prostu na ogniem opiec kiełbasę, przecież najważniejsza jest atmosfera grillowania i smaczny posiłek! 🙂
Przemysław
Dzień dobry. Parę lat temu grill-ował, kto chciał z rodziny. Od wielu lat grill-uję ja – i wszyscy czekają jak ja przyjadę na działkę i zjeżdżają się jak rój os. Raz 1), że przez lata trening uczynił mistrza, a 2-a 2) (jak wszyscy się domyślają), nikt nie wyczyści grill-a, jak ja. Z rozpalaniem również nie mam problemu – nie jak inni w rodzinie (jak sobie przypomnę, ile pudełek zapałek zmarnowali, jak się spóźniałem z przyjazdem na działkę jednego razu (przebite koło auta)). Z wielu lat doszliśmy do własnego gustu i lubimy najbardziej boczek wędzony z grill-a (z firmowego sklepu lokalnego (odpowiednia solanka. Kroję go (boczek wędzony) w odpowiednio grube, ale nie za grube i nie za cienkie plastry. Jedni z rodziny lubią suche te plastry boczku wędzonego z grilla, a inni lubią soczyste. Do tego te 2-a rodzaje jedni lubią z dużą ilością i z ostrą przyprawą, a inni wolą bez przyprawy lub z łagodną przyprawą. Te plastry wkładamy w świeże bułki lub w świeże pieczywo (kto co lubi). ALE bułki są posmarowane zamiast masła musztardą sarepską lub inną i ketchup-em DWORSKIM (z Włocławka) – bo Włocławski to od lat już nie włocławski, a KOTLIN – tylko przepakowany z dodatkiem świeżego – blee. Psiak i kociaki też dostają trochę (resztki/końcówki). Gdy grill pojedzony, to wtedy żar jeszcze jest mocny i nabijam na długie metalowe pręty do szaszłyków plastry ziemniaków (ziemniaki surowe w plastry z lekkimi szparami między plastrami). Posypuję papryką pikantną i/lub łagodną. Dochodzą na ostatku żaru i są gotowe do zjedzenia po ok 1h (min. 50min.) – wszystko zależy od żaru i od odległości rusztu od żaru i czy wieje wiatr, czy nie wieje wiatr. Ciężko usnąć, jak za późno pieczemy. Bo niektórzy z nas popijają jeszcze piwkiem (takim jak każdy w/g gustu lubi) – ja lubię Kasztelana NIEPASTERYZOWANEGO („zielony”) – TYLKO z butelki. Smacznego! Pozdrawiam. Przemysław
Klaudia
Salatka makaronowa z grilowanym serem
Skladniki:
-4ogorki szklarniowe,sol,pieprz,1kg makaronu,ser camembert,karkowka lub schab,szczypiorek,koperek,400ml majonezu,przyprawa do miesa
Ser zawijamy z sreberko i grillujemy przez 10min,kroimy koperek,szczypiorek. Gotujemy makaron,przyprawiamy sola i pieprzem wzucamy do miseczki,sciagamy grillujacy ser z grila kroimy w kosteczke dozucamy do makaronu,dodajemy rowniez koperek i szczypiorek. Grilujemy karkowke wraz z wczesniej nalozona przyprawa w foli przez ok 30minut. Po zgrilowaniu miesa,kroimy je w kosteczke i wzucamy do makaronu,kroimy ogorka i rowniez dodajemy do miseczki dodajemy majonez doprawiamy i mieszamy. I gotowe.
Smak idealny!